Nie bez przyczyny, zwykły cukier ma przydomek biała śmierć. Cukier produkowany jest z trzciny cukrowej albo buraków cukrowych. Cukier, który jest ogólnie dostępy jest mocno oczyszczony, zawiera zatem mało substancji odżywczych. Taka postać to jedynie dwucukier - sacharoza.
Cukier biały, tzw. rafinowany dostarcza jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki okres czasu.
Warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z czynników powodujących otyłość, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Cukier zatrzymuje sól i wodę w organizmie.
Krótka charakterystyka cukru:
- podrażnia śluzówkę żołądka,
- niszczy błonę śluzową jelit,
- zaburza proces trawienia,
- zakwasza organizm,
- uzależnia,
- powoduje brak koncentracji, senność, spadki nastroju,
- zwiększa ryzyko powstania egzemy czy alergii.
Czym zastąpić biały cukier?
Biały cukier możemy zastąpić jedną z wielu dostępnych dzisiaj na rynku substancji słodzących jak na przykład:
- miód naturalny,
- syrop klonowy,
- syrop kukurydziany,
- ksylitol,
- lukrecja.
Warto jednak pamiętać, że naturalną i najzdrowszą słodyczą są suszone oraz świeże owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz