wtorek, 11 sierpnia 2015

Cukier - biała śmierć

Nie bez przyczyny, zwykły cukier ma przydomek biała śmierć. Cukier produkowany jest z trzciny cukrowej albo buraków cukrowych. Cukier, który jest ogólnie dostępy jest mocno oczyszczony, zawiera zatem mało substancji odżywczych. Taka postać to jedynie dwucukier - sacharoza

Cukier biały, tzw. rafinowany dostarcza jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki okres czasu.

Warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z czynników powodujących otyłość, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Cukier zatrzymuje sól i wodę w organizmie. 

Krótka charakterystyka cukru:
  • podrażnia śluzówkę żołądka,
  • niszczy błonę śluzową jelit,
  • zaburza proces trawienia,
  • zakwasza organizm,
  • uzależnia,
  • powoduje brak koncentracji, senność, spadki nastroju,
  • zwiększa ryzyko powstania egzemy czy alergii.
Czym zastąpić biały cukier?
Biały cukier możemy zastąpić jedną z wielu dostępnych dzisiaj na rynku substancji słodzących jak na przykład:
  • miód naturalny,
  • syrop klonowy,
  • syrop kukurydziany,
  • ksylitol,
  • lukrecja.
Warto jednak pamiętać, że naturalną i najzdrowszą słodyczą są suszone oraz świeże owoce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz